Szkleròzis multiplex helyes táplálkozás

2014.07.25 15:00
1.  
   Hetente kettőnél több alkalommal ne fogyasszon húst, kerülje a kolbászt és a belsőségeket! Keménysajtokkal, és lágysajtokkal (45%-nál ala-csonyabb zsírtartalom), valamint szója- és tofukészítményekkel kiválóan helyettesíthetők.
2.   
 Hetente kettőnél több tojássárgáját ne egyen, helyette tojás-pótló készítmények (például kemény/üveges búzából készült darás tészta) fogyasztása javasolt. Egy túlnyomórészt lakto-vegetáriánus táplálkozás (vege-táriánus étrend tej és tejtermékek fogyasztásával) és a halfogyasztás csökkenti a gyulladásfokozók képződését.
 3.   
  Zsírszegény tejtermékek fogyasztása nagyon fontos!
4.    
 Hetente legalább két alkalommal egyen halat! A hal mellett különböző növényi olajokban is megtalálható a magas értékű α-linolénsav. (az eicoszapentánsav előanyaga)
 5.     
Lehetőleg teljesen mondjon le az állati eredetű zsírokról, használjon helyette diétás margarint és növényi olajokat!
 6.    
 Naponta fogyasszon teljes kiőrlésű termékeket és dióféléket is!
7.   
  Minden nap egyen zöldséget és gyümölcsöt! 
Vitaminok és nyomelemek:  Az A, C és E vitaminok, illetve a nyomelemek közül a réz, szelén és a cink szintén   kedvező hatásúak. A gyulladások során különböző reaktív anyagcsere-folyamatok lépnek működésbe, úgynevezett szabadgyökök keletkeznek, melyek rendkívül káros hatással vannak az agyra és a gerincvelőre.Az A, C és E vitaminok kiválóak a szabadgyökök ellen, és csökkentik a gyulladásfokozó anyagok számát. A nyomelemek közül a szelénnek, réznek és cinknek van fontos szerepe ebben a folyamatban, hiszen lényeges alkotóelemei a gyulladásgátló anyagoknak.


 A vitaminban illetve béta-karotinban gazdag élelmiszerek:   Sárga, narancssárga, piros és sötétzöld gyümölcsök, saláta és zöldségfélék: például sárgabarack, őszibarack, spenót, répafélék, mangold, kapor és petrezselyem.
C vitaminban gazdag élelmiszerek:   Paprikahüvely, brokkoli, petrezselyem, kelbimbó, gyümölcsök: például citrusfélék, kivi, csipkebogyó, bogyós gyümölcsök      
 E vitaminban gazdag élelmiszerek:   Teljes kiőrlésű termékek, diófélék és magvak, növényi zsírok: például napraforgó-, búzacsíra- és kukoricaolaj, diétás margarin.
Rézben gazdag élelmiszerek:   Teljes kiőrlésű termékek, diófélék és magvak, szilva, banán, babfélék, borsófélék, fokhagyma
Szelénben gazdag élelmiszerek:   Köles és zab, paradió, kókuszdió, szárnyasok, hal, vargányafélékAjánlott napi mennyiség               
Cinkben gazdag élelmiszerek:   Diófélék, paradió, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabona, babfélék, tejtermékek
 Ajánlott élelmiszerek:
Zsírok és olajok: leginkább repceolaj, természetes olívaolaj, napraforgóolaj, tökmagolaj, búzacsíraolaj, lenolaj, növényi eredetű kenhető zsírok, olajok, amelyek nagy arányban tartalmaznak telítetlen zsírsavakat
Halételek: friss, sült, grillezett és párolt halételek mélyhűtött halételek kiegészítéseként Hús- és Kolbászkészítmények: sovány csirkehús bőr nélkül, pulyka-, marha- és sertésfilé, sovány sonka, kocsonya, hátszínsült
Italok: frissen facsart narancslé, ásványvíz (gyümölcslével is lehet keverni), gyümölcstea, gyógytea, koffeinmentes kávé Tej és tejtermékek: író, tejsavó, zsírszegény tej és lefölözött tej, zsírszegény kefir és más aludttejkészítmények, sovány túró, szemcsés sajt (cottage cheese), 45%-nál nem magasabb zsírtartalmú sajtok
Tápanyagok és gabonakészítmények: Teljes kiőrlésű termékek, friss gabonából készült müzli, különösen ajánlott a zabpehely
Zöldség-gyümölcs: Friss zöldség és gyümölcs, hüvelyesek, friss, lágyszárú növények, mélyhűtött zöldségek kiegészítéseként
Édesség és rágcsálnivalóDiófélék, mandula, napraforgómag, tökmag, száraztermések    

Kevésbé ajánlott élelmiszerek Zsírok és olajok: Vaj, zsír – állati zsírok
HalételekKonzerv és üveges halételek, panírozott, zsírban kisütött hal Hús- és kolbászkészítmények: Mindenféle zsíros hús, például zsíros sertés- és marhahús, bőrös csirkehús, a legtöbb kolbászféleség, szalonna, stb. Italok: Limonádé, kávé, kóla, instant italok, bor, sör, szeszes italok Tej és tejtermékek: Tejszínhab, minden zsírban gazdag tejtermék, 45%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok Tápanyagok és gabonakészítmények: Fehér liszt, illetve abból készült termékek: tészták, kenyér, zsemle, kalács, sütemény Zöldség-gyümölcs: Befőttek, és konzervgyümölcsök Édesség és rágcsálnivaló: Fehér cukor és édesítők, csokoládé, praliné, bonbon, méz csak mértékkel, zsíros rágcsálnivalók, mint például burgonyacsipsz. 
 
Ezek a táplálkozási tanácsok hosszú távon betartva segítik a terápiát, ugyanakkor nem helyettesítik a gyógyszeres kezelést!Táplálék-kiegészítő szereket csak úgy alkalmazzon, ha előtte konzultált orvosával.