Receptek Szklerózis Multiplex betegek részére
Receptfüzet
Padlizsánkrém
Bemutatás
Erdélyi padlizsánkrém, avagy hogyan állítsuk elő a bioboltok borsos árú termékeit :-)
Hozzávalók:
Vöröshagyma, paprika, paradicsom, padlizsán vagy patisszon só, bors, pirospaprika, olíva olaj
Elkészítés módja:
Kerti grillsütőn megsütöm a padlizsánt/patisszont (szeletekre vágva) és a paprikát, paradicsomot, így finom füstös íze lesz. Kockára vágott hagymát olajban megpirítok, sózom, borsozom, pirospaprikával ízesítem. Hozzáteszem a megsütött zöldségeket, és felforralom. Botmixerrel összeturmixolom, és olívaolajjal higítom, ha szükség van rá.
Kicheri
Bemutatás:
Egy klasszikus indiai étel, mely jó példa a fehérje/gabona kíváló párosítására.
Hozzávalók:
Két csésze rizs ( a legjobb a Basmati-rizs), só, háromnegyed csésze hántolt mungóbab – „washed peeled Moong Dal” néven lehet kapni -, fél teáskanál sárgagyömbérpor (kurkuma), sok kalciumot tartalmaz, és római kömény (cumin). A római kömény az esetlegesen jelentkező felfúvódás ellen használ.
Elkészítés módja:
Feltesszük háromszor annyi vízben főni a kicherit. Ez alatt 45 percig lazítunk.Ne aludjunk el, csak pihenjünk. A kicherit úgy főzzük, mint a rizst, mialatt fő, ne keverjük meg, különben odaég. Nagyon puhára kell főnie, de ne főjön szét péppé. Mikor elkészült, tányéronkét adjunk hozzá egy evőkanál vajat vagy olvasztott vajat, esetleg zöld növényi leveleket. Ez az étel gyógyírként hat a belekre. Annyit együnk belőle, amennyit csak bírunk. Ezután két órán belül ne igyunk semmit!
Nagyon jó hatású a szteroid- és infúziós kezelések után.
Ghí (Tisztított vaj)
Bemutatás:
A ghí telített zsírjainak jó része rövid láncú zsírsav, melyek könnyen emészthetőek. Kb. 27 százalékban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírt és csak 4-5 százalékban többszörösen telítetlent. Mivel a testünknek mind a kétfajta zsírra szüksége van, ez a kombináció közel a legideálisabb. A ghí felszívódási rátája 96 százalék, az olajok és zsírok közül a legmagasabb.
Hozzávalók:
1 kg vaj
Elkészítés módja:
Tegyük a vajat akkora edénybe, hogy háromnegyed részéig kitöltse. Közepes erősségű lángon olvasszuk fel, melegítsük forrásig, vegyük le a lángot takarékra, és tegyünk a lábas alá több hőelosztót. Nagyon kicsi tűzön kell tartani. Ha a láng túl erőssé válna, a vaj megéghet. A keletkező habot időről időre szedjük le. Amikor a ghí átlátszó lesz, aranyszínűvé válik, kristályos anyagok jelennek meg a tetején, és több hab már nem keletkezik benne, öntsük át egy finom szövésű anyagon tiszta üvegedénybe. Vigyázzunk, hogy az üledék ne keveredjen fel, és ne jusson át a másik edénybe! A ghí színe megdermedve sárga vagy sárgásfehér.
Nyers zöldségleves
Hozzávalók:
50 dkg paradicsom, 1 db 20 dkg-os cukkini, 30 dkg uborka és egy kis fej hagyma.
Elkészítés módja:
A hozzávalókat megtisztítunk, amit szükséges, meghámozunk, majd turmixgépben pürésítünk. Kevés sót, pici fehérborsot, 5 ek. hidegen sajtolt olivaolajat és fél citrom levét összekeverünk, beletesszük a zöldségpürébe, amit finomra vágott bazsalikommal és 1-2 db, kis kockákra aprított zöldpaprikával gazdagítunk. Fokozza a vitalitást.
Zabpehelylepény
Hozzávalók:
Zabpehely, víz, hidegen sajtolt olaj, édesnemes pirospaprika, magvak vegyesen - szezám, napraforgó, len, magozott oliva bogyó, só, ízlés szerint inaktív sörélesztőpor
Elkészítés módja:
Palacsintasütőben nagy lángon a zabpelyhet megpirítom, majd vízzel felöntöm, hogy kása sűrűségű legyen; sózom, olivabogyóval megszórom ekkor a masszát egyenletesen elterítem és innentől fogva (immár kis lángon) nem keverem. Ekkor megszórom a magvakkal és készre sütöm. Az egész lepény eggyé válik. Tányérra csúsztatom meglocsolom hidegen sajtolt olajjal, édesnemes paprikával, inaktív sörélesztő porral.
Salátával kínálom!
Zabpehelyfasírt
Hozzávalók:
25 dkg zabpehely leforrázva, 2 ek. búzadara, 2 ek. napraforgómag, 1-1 kk. borsika, őrölt koriander, gyömbérpor, 1 csipet szerecsendió vagy 1 teáskanál curry, 1 tk. só, 1 kk. pirospaprika, 1 reszelt sárgarépa, 1 csokor apróra vágott petrezselyemlevél, szezámmaggal kevert zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
Elkészítés módja:
Az egészet jól összedolgozzuk. Pihentetjük egy fél órát. Kis pogácsákat formázunk, és szezámmaggal kevert zsemlemorzsában megforgatjuk. Forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Óvatosan forgatjuk 2 eszközzel, sütőlapáttal. Ne takarjuk le sütés közben! Minden adag után öntsük ki az olajat!
Kecsketúrós-olívás pogácsa
Az alábbi pogácsát készíthetjük sima tehéntúróval is.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg túró, 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál kristálycukor, 1 dl tej, annyi tejföl vagy kefír, amennyi a lágy, de gyúrható tészta állagához szükséges (kb. 2 dl), só, 2 maréknyi olajbogyó, kevés friss kakukkfű és szurokfű (oregano), egy tojás a kenéshez.
Elkészítés módja:
Az élesztőt elkeverem a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitálom, sóval elkeverem. Mélyedést csinálok a közepébe, amibe beleöntöm az élesztős tejet, az olvasztott vajat, a tejfölt vagy kefirt. Kidolgozom a tésztát, és mikor már elválik a kezemtől és fényes, hagyom kelni fél óráig. Közben elkészítem a túrót: sózom, kevés tejfölt adok hozzá, a frissen vágott fűszereket, valamint a karikákra vágott olajbogyókat.A fél óra elteltével kinyújtom a tésztát lisztezett deszkán, megkenem a túróval (keveset hagyok belőle), majd hajtogatom: bal oldalán annyit hajtok be, amekkora a jobb oldalon marad, mert azt is ráhajtom a már dupla tésztára. Kapok egy hosszúkás tésztát, amit a fentiek szerint szintén meghajtogatok úgy, hogy a jobb oldal harmadáig megkenem a túróval és behajtom, majd a tetejét is megkenem túróval, és ismét behajtom. Hagyom pihenni fél óráig, aztán újra kinyújtom jó vékonyra, és újra hajtogatom. Újabb fél óra pihenés után ismét kinyújtom, kb. egy centi vastagra, a tetejét megkenem felvert tojással, és késsel bekockázom. Kiszaggatom, és kivajazott tepsiben, forró sütőben megsütöm.
Szezámos-paprikás kenyérke
Hozzávalók:
10 dkg finom liszt, 20 dkg gramm liszt, 2 ek. búzakorpa, másfél dl olaj, 2 ek. Méz, fél ek. szódabikarbóna, pici só, fél ek. pirospaprika, 2 ek. szezámmag, és annyi víz, hogy gyúrható tészta legyen belőle (kb. 2-3 dl)
Elkészítése:
Előbb a száraz összetevőket összegyúrom, majd hozzáadom az olajat, mézet és vizet is. Simára gyúrom. Aztán őzgerinc formába teszem, a tetejét megszórom szezámmaggal, és előmelegített sütőben 20 perc alatt megsül.
Önmagában, friss zöldségekkel remek vacsora.
Sülthal darabok citrommártással
Hozzávalók:
Tengeri halfilé darabok, egy kis fej hagyma, öt dekagramm mandula nagyobb darabokra vágva, 2 dl. húsleves, szójamártás, egy evőkanál méz, 1 citrom leve, bazsalikom, egy kanál burgonyakeményítő.
Elkészítése:
A haldarabokat egyforma nagyságúra vágom, sózom, meghintem, tárkonnyal, és kínai öt fűszer keverékkel ízesítem. Két három órát állni hagyom.
A wokban olajat forrósítok, egy kis fej hagymát negyed percig sütök, majd beledobom a mandulát és a haldarabokat. Meglocsolom szójamártással. Amikor a hal megsült, szűrőkanállal kiszedem, a serpenyőbe kevés húslevest öntök, mézzel és citromlével ízesítem. Ezután beforralom, majd egy pohár hideg vízben elkeverem a keményítőt, hozzáadom, és még egyszer felforralom.
Egy csipet kurkumától szép citromsárga színű!
Nyers zöldségkolbászkák medvehagymás káposztaágyon
Hozzávalók :
1-2 szál sárgarépa, 3-4 rózsa karfiol, maréknyi csíráztatott búza, 1-2 evőkanál napraforgó- és lenmag, fél maréknyi dióbél, fűszerek (Vegamix, só, pirospaprika, őrölt kömény és koriander), maréknyi medvehagyma (levélhagyma), kis fél fej fehérkáposzta, citrom, olívaolaj.
Elkészítés módja:
Elővesszük a nyugdíjazott húsdarálónkat, és a lenmag kivételével (amit ugyebár alaposan megőrölünk az omega-3 zsírsav kedvéért) szépen ledaráljuk rajta az összes hozzávalót. Nem kell megijedni, a répa kicsit makacskodni fog, de végül megadja magát. A masszát összedolgozzuk az őrölt lenmaggal és a fűszerekkel, majd ízlés szerint ujjnyi kolbászokat, gombócokat, pogácsákat stb. formázunk belőle (a képen láthatók leginkább szivarka formájúra sikeredtek). A medvehagymát levelestül, gyökerestül felaprítjuk, a káposztát legyaluljuk, az olajjal, citromlével és –héjjal öntetet készítünk, az egészet tálra halmozzuk, és megkoronázzuk a kolbászokkal. Ehetünk hozzá bármilyen teljes kiőrlésű, magos, rozsos, kukoricás stb. kenyeret, pékárut, pirítóst, esetleg nyers karalábé-tallérokat, de anélkül is finom (bár nagyon tömény). Nagyon kiadós, a fenti mennyiség kb. két főnek elég. Íze nem is olyan meglepően magyaros, struktúrája pedig jobb, mint a gabonakolbászé. A tatárbifszteket simán kiüti a nyeregből. Alapos keverés után a salátát érleld egy órát hűvös helyen és apróra vágott zellerlevéllel megszórva tálald. Az utolsó mondat nem kell!
Zöldséges vegán rizottó
Hozzávalók:
2 dl barnarizs/basmati rizs/jázmin rizs stb
2 dl zöldborsó
1-2 szem paradicsom
0,5 mk kakukkfű/rozmaring
0,5 mk oregánó
0,5 mk bazsalikom
1 ek hidegen sajtolt olaj
Elkészítés módja
1-2x mennyiségű vízben feltesszük a rizst főni, amikor már majdnem kész a rizs tetejére rászórjuk a morzsolt fűszereket, majd elterítjük egyenletesen a zöldborsót. Fedő alatt pároljuk még 5 percig, majd a tetejére halmozzuk az apróra vágott paradicsomot is. Még pároljuk néhány percig. Ha kész, összekeverjük a rizottónkat és megöntözzük hidegen sajtolt olajjal.
Waldorf saláta
Hozzávalók:
3-4 személyre: 50 dkg alma 30 dkg zeller 5 dkg dióbél 1/2 citrom 2 dl joghurt 1 evőkanál majonéz, zellerlevél, köménymag, őrölt bors
Elkészítés módja :
A megtisztított almát és zellert gyaluld vékony csíkokra, keverd össze és hintsd meg néhány csepp citromlével. A joghurtot keverd össze a majonézzel, az apróra vágott dióval, fűszerezd köménnyel, borssal és ezt az öntetet add a zöldséghez. Alapos keverés után a salátát érleld egy órát hűvös helyen és apróra vágott zellerlevéllel megszórva tálald. Alapos keverés után a salátát érleld egy órát hűvös helyen és apróra vágott zellerlevéllel megszórva tálald.
Répatorta
Hozzávalók
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg barnarizsliszt 20 dkg finomra reszelt répa, 5 dkg datolya, 12 dkg mazsola, 30 dkg méz, 2 ek. szójatejföl vagy szójajoghurt, 1 kk. szerecsendió, 2 kk. szódabikarbóna (fél citrom levével felhabosítva), 12 dkg bio növényi margarin
Elkészítés módja
Mézet, répát, datolyát, mazsolát, szerecsendiót és margarint, a fenti mennyiségek szerint, 1,5 dl vízzel összekeverünk egy lábasban, és lassú tűzön felforraljuk. Öt percig hagyjuk rotyogni, majd levesszük a tűzről és lehűtjük. Belekeverjük a liszteket, a szójajoghurtot és a szódabikarbónát. Tortaformába öntve előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 60 percig sütjük. Rácsra borítva kihűtjük, és vékonyra szeletelve tálaljuk. Megjegyzés: szójajoghurt híján kb. 1 ek. őrölt lenmag és 2 ek. víz keverékét tettem bele (ami inkább tojáspótló, és egy kis idő után ahhoz hasonló állagú lehet), de így is jó lett. A 60 perc talán kicsit sok, de tényleg viszonylag lassan sül.
Kiránduló-sütemény avagy fügés mazsolás süti
Bemutatás:
Egy gyors, de mégis finom és tápanyagokban gazdag sütemény, ami a fáradt túrázó( vagy bárki) jutalma lehet.
Hozzávalók
30 dkg duórumliszt vagy tönkölyliszt fél csomag füge(100 gramm) fél csomag mazsola (kb. 125 gramm) ízlés szerint fahéj egy csipet szerecsendió egy csipet só 1 ek. citromlé 2 tk. szódabikarbóna 1-2 ek. olívaolaj annyi víz, hogy lágy de nyújtható tésztát kapjunk a süti tetejére napraforgómag .
Elkészítés módja:
Az aszalványokat pár órára (legjobb éjszakára) annyi vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi őket. A liszthez hozzáadjuk a beáztatott aszalványokat a vízzel együtt ami rajtuk maradt. Ehhez hozzáadjuk az olajat, a citromlében elkevert szódabikarbónát, a fahéjat, szerecsendiót és a sót. Előmelegített sütőben alacsony hőmérsékleten kb. 20 percig sütjük.
Tápérték infó:
Én nyitott sütőajtónál sütöttem ezt a sütit, (szinte csak szárítottam extra alacsony főfokon), így a gabonában lévő összes vitamin megmaradt.
Nyers répa-halava
Hozzávalók:
2 csésze pürésített sárgarépa, 1 marék áztatott és apróra tört mandula,
1 marék áztatott mazsola, 4 db áztatott füge apróra vágva,
2 ek. őrölt szezám, késhegynyi kardamom
Elkészítés módja:
A hozzávalókat a mazsola vagy a füge áztatóvizével össze kell keverni.
Élő szendvics
A következő szendvics hőkezelés nélkül készül, így minden vitamin és ásványi anyag, valamint az enzimek is érintetlenül, sértetlenül megmaradnak.
Hozzávalók
A kenyérhez:
2 csésze sárgarépapép (ami a centrifugázás után kimaradt), 1 csésze őrölt lenmag, ½ csésze őrölt szezámmag, 1 evőkanál mazsola (nekem nagy mazsim volt, és én apró darabokra vágtam), 1 fej lilahagyma apróra vágva, 1 kanál őrölt kömény, tiszta víz.
A pástétomhoz:
1,5 csésze őrölt napraforgó mag, 1 kisebb fej lilahagyma apróra vágva, 1 kis csokor petrezselyem,1 evőkanál sörélesztő pehely, 1 kiskanál pirospaprika, pici őrölt bors (aki szereti),1 evőkanál szójaszósz (vagy só, ízlés szerint), pár csepp citrom, tiszta víz.
A töltelékhez:
Bármilyen zöldség, paprika, uborka, csírák, tetszés szerint
Elkészítés módja
A kenyérhez a hozzávalókat összekeverjük egy tálban, és annyi vizet teszünk hozzá, hogy tészta állagú legyen. Egy nagy tepsiben szétterítjük, és a sütő legalacsonyabb fokozatán fél napig szárítjuk. Célszerű sütőpapírra tenni, és félidőben megfordítani, a papírt lehúzni róla. Akkor jó, ha a külseje kicsit már száraz, de belül még puha, és hajlítható, nem törik.
A pástétomhoz összekeverjük a hozzávalókat. Annyi vizet teszünk hozzá, hogy kenhető legyen. A citromlével ízesítjük.
A tepsiből kivesszük a kenyeret, négyfelé vágjuk. Megkenjük a pástétommal, és az egyik felére ráhelyezzük a zöldségeket, a másik felét pedig ráhajtjuk, tányérra tesszük.
Növényi tejreceptek
Hozzávalók:
Lásd az alábbi egyszerű recepteket:
Elkészítés módja:
RIZSTEJ: 10dkg barnarizs, 5 dl víz a főzéshez, só, 1,2 liter víz a turmixoláshoz, 8 dkg méz, 2 dkg kókuszreszelék. A rizst megfőzzük szárazra, majd elturmixoljuk a többi hozzávalóval, szűrjük.
DIÓTEJ:10 dkg dió, 1 liter víz, 2 ek. méz. Csak turmixoljuk, nem főzzük.
KÓKUSZTEJ: 10 dkg kókuszreszelék, 1 liter víz, 1 banán, só, méz.
A kókuszt 10 percig főzzük a vízzel, majd a banánnal összeturmixoljuk, és szűrjük.